Friday, June 26, 2009

ဂ်ာမနီတြင္ အခ်ဥ္ရြက္အရွာထြက္ၿခင္း


တကယ္ေတာ့ဒါကို စခဲ႔သည္မွာ ဘယ္လင္း (Berlin) မွ သူငယ္ခ်င္းႏွစ္ေယာက္ ၿဖစ္သည္။ သူတို႔ ဆီ အလည္သြားရာမွ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ အရသာရွိေသာ အပင္အေၾကာင္းကို သူတို႔ စတင္မိတ္ဆက္ေပးၿခင္း ၿဖစ္သည္။ နီးစပ္ရာ အာရွဆိုင္ေတြမွာလည္း ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ တစ္ခါမွ မေတြ႔ဖူး။ Göttingen က အစ္မတစ္ေယာက္ကေတာ့ Spinat အရြက္ကို မန္က်ည္းသီးမွည္႔ၿဖင္႔ နယ္၍ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ အတုေၾကာ္လုပ္တာ စားဖူးသည္။ Spinat အရြက္၏ အရသာမွာ ခ်ဥ္ေသာ အရသာမဟုတ္ပါ။ ေၿခမႊ စည္သြတ္ထားေသာ ပံုသ႑န္ကေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေမႊေၾကာ္ထားတာႏွင္႔တူသည္။ ဒါကို မန္က်ည္းသီး အခ်ဥ္ထည္႔ေၾကာ္ လိုက္ေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေၾကာ္ ၿဖစ္သြားသည္ေပါ႔။ ဒီေနာက္ပိုင္း ၿမန္မာၿပည္မ်ိဳးေစ႔မွာၿပီး သူလုပ္ေနသည္႔ စမ္းသပ္ခန္းထဲ ထည္႔စိုက္ထားၿပီး ေၾကာ္စားသည္ ဆိုသည္။ ေနာက္ပိုင္း ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေၾကာ္စားခ်င္သည္႔ အာသီသက ေမ႔ေမ႔ ေပ်ာက္ေပ်ာက္ၿဖစ္ေနၿပီး၊ ဟုိတစ္ေန႔က အစ္မ ဂ်ာမုန္းဒန္တို႔ မိသားစုက ထမင္းေခၚေကၽြးတာ စားရင္း ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ေၾကာ္တစ္ခြက္ပါလာတာ သြားေတြ႔သည္။ ဒါနဲ႔ ဒီအရြက္ေတြဘယ္မွာရွာလည္း ဘာညာ စပ္စုၾကည္႔ေတာ့ သူတို႔ အိမ္ကေန ကိုယ္႔ အခန္းၿပန္တဲ႔ ေတာလမ္း ၿဖတ္လမ္းမွာ ေပါက္သည္တဲ႔။ အပင္ကို လည္းမမွတ္မိေတာ့ သူတို႔ အရင္ အတူတူ အပင္လုိက္ရွာခူးဖူးသည္႔ ညီမတစ္ေယာက္ကို အကူအညီေတာင္းၿပီး လုိက္ရွာေတာ့ ေတြ႔သည္။ ဒါနဲ႔ ေမွာင္ကလည္း ေမွာင္ေနေတာ့ ေနရာမွတ္ထားၿပီး ေနာက္ေန႔ မနက္စာ မစားခင္ လုိက္ရွာခူးလိုက္ရာ ႏွစ္ခါေၾကာ္ေလာက္ေတာ့ ေကာင္းေကာင္း ရသြားသည္။ သူက အၿခားၿမက္အႏြယ္အပင္ေတြနဲ႔ ေရာေပါက္ေနေတာ့ ခူးေနက်မဟုတ္လွ်င္ ရုတ္တရက္ ခြဲၿခားမရ။ ခူးေနတုန္း သိပ္မေသခ်ာဘူးထင္လွ်င္ နဲနဲ၀ါးၾကည္႔ ခ်ဥ္တဲ႔ အရသာရွိရင္ ေသခ်ာၿပီ။ အပင္လိုက္ပဥၥငါးပါး အကုန္ပါေအာင္ ႏႈတ္ အခန္းထဲသယ္လာ ဓါတ္ပံုရုိက္လုိက္တယ္။ မေတာ္လို႔ စားေနရင္း ဒုကၡၿဖစ္ရင္ ဘာပင္လဲဆိုတာၿပန္ၿပလို႔ရတာေပါ႔။


သဘာ၀အတိုင္းေပါက္ေနတဲ႔ပံု


အခန္းထဲယူလာေရးေဆးၿပီး ပံု

အပင္အမ်ိဳးအႏြယ္။ ။ မသိ
ရုကၡေဗဒ အမည္ ။ ။ စံုစမ္းမရ။
အဂၤလိပ္အေခၚ ။ ။ ဘာမွန္းမသိ။
ၿမန္မာ အေခၚ ။ ။ တစ္ခါမွ် မေတြ႔ဖူး။
အရသာ။ ။ ခ်ဥ္ၿဖံဳးၿဖံဳး

ေလာေလာဆယ္ေတာ့ အခ်ဥ္ရြက္လို႔လဲ ေခၚလိုက္တယ္။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္လို႔လည္း ေခၚခ်င္ေခၚတယ္။ အခ်င္းခ်င္းဖုန္းဆက္ရင္း ဆံုမိလို႔ လွမ္းေမး “ေဟးဘာနဲ႔စားတုန္း´´ ``ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေၾကာ္စားတယ္ေဟ႔´´ အခ်င္းခ်င္းေတာ့ နားလည္သည္။ သိတဲ႔သူမ်ား အမ်ိဳးအမည္ ေၿပာၿပၾကပါကုန္။ ပံုပါအတိုင္း ရႉ။ စားလို႔ရတဲ႔ နည္းစနစ္ကေတာ႔ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကို စီမံသည္႔ အတိုင္းပင္။ အရည္ေသာက္ခ်က္ခ်က္။ မွ်စ္နဲ႔ ေၾကာ္ပဲ စားစား။ အစ္မဂ်ာမုန္းဒန္ကေတာ့ ငါးေသတၱာႏွင္႔ ေရာေၾကာ္စားသည္ ဆိုသည္။ ဟိုေန႔က ေကၽြးလိုက္တာ ငါးေသတၱာနဲ႔ ေၾကာ္ထားတာပါတဲ႔။ အပင္ငယ္ငယ္မွာ ေၿမကပ္ပင္လိုလို ၿဖစ္ေနေပမယ္႔ ၾကီးတဲ႔ အပင္က်ေတာ့ ဒီပံုေပါက္ေနတယ္။

အစားအေသာက္ေသာင္းက်န္းတယ္ဆိုတာ ကိုယ္႔ကိုကုိယ္ သတိထားမိတယ္။ တားမရဘူး ကိုယ္႔စိတ္ကို။ အမ်ိဳးအမည္ နာမည္ေတြမသိ။ ဆိုင္ေတြေလွ်ာက္ၾကည္႔။ စားခ်င္တာေတြ႔ ၾကိဳက္တဲ႔ နည္းစနစ္နဲ႔ခ်က္စားေလ႔ရွိတယ္။ မီးဖိုမွာ ဟင္းခ်က္ရင္ဆံုေလ႔ရွိတဲ႔ တရုတ္ကေပါက္ေဖာ္ေလးေတြနဲ႔ အိႏၵိယသား သူငယ္ခ်င္းေတြက ရုိးရာအစာေတြ ခ်က္ေန တယ္ထင္ၿပီး ေမးဘူးတယ္။ ငါ႔ကိုယ္ငါ ဘာနည္းစနစ္နဲ႔ ခ်က္ေနမိတယ္ မသိပါဘူးကြာ လို႔။ ဘူးသီးရယ္လို႔ တခုတ္တရ ဒီမွာရွာမေတြ႔ ဒီေတာ့ လုပ္မိလုပ္ရာ ဘူးသီးအစားထိုး zuchini နဲ႔ ၾကက္သားခ်က္စားတယ္။ ဘူးသီးအစား ခါဥဟုထင္သည္ ခပ္ၿဖဴၿဖဴ လဘက္ရည္ပန္ကန္းလံုးခန္႔ရွိသည္႔ ဥကို ပါးပါးရွပ္ၿပီး မန္က်ည္းသီးမွည္႔ၿဖင္႔ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းခ်က္စားဖူးသည္။ ပါကစၥတန္ၿဖစ္ အသင္႔စပ္ၿပီးသား ဒံေပါက္မဆလာ ထုပ္၀ယ္ၿပီး ဒန္ေပါက္ခ်က္စားၿဖစ္ၾကသည္။ မုန္႔ဟင္းခါးလည္း စားခ်င္သည္။ ကံေကာင္းခ်င္ေတာ႔ ညီမတစ္ေယာက္သတင္းေပးသည္။ ထုိင္းႏုိင္ငံၿဖစ္ Soup စည္သြပ္ဘူးတစ္ဘူးက မုန္႔ဟင္းခါးၿဖင္႔ အေတာ္ဆင္သည္ဆိုသည္။ PennyMarkt ေရာက္တိုင္း Soup စည္သြပ္ဘူးမ်ားအနားေစ႔ေစ႔စပ္စပ္ရွာရသည္။ အစားအေသာက္ေတြစပ္မိစပ္ရာ ဘယ္ေရာက္ကုန္သည္မသိ ဒီေနရာတြင္ ရပ္မွပဲၿဖစ္ေတာ့မည္။

ေနာက္ဆက္တြဲ။ ။

ဒီပို႔စ္ေလးကို ေရးၿပီးခ်ိန္မွာ အစ္မဂ်ာမုန္းဒန္ နည္းစနစ္အတုိင္း အခ်ဥ္ရြက္ေတြကို ေရေဆး၊ Pennymarkt က ၀ယ္လာတဲ႔ မွ်စ္ခ်ဥ္ပုလင္းကိုေဖာက္လို႔ ငါးေသတၱာနဲ႔ ေၾကာ္ပါတယ္။ အခုစားခါနီးမွ ကိုစီးမယ္႔ၿမင္း..အဲေလ ကိုယ္စားမယ္႔ အရြက္ ဘာလဲသိေအာင္ဆိုၿပီး ဂူဂယ္(google) ထဲသြား ရွာလုိက္တာ သိလိုက္ရတာကေတာ့။

ရုကၡေဗဒ အမည္။ ။ Rumex Acetosa
အမ်ားသံုးအမည္။ ။ Garden Sorrel
ဂ်ာမန္အမည္ ။ ။Sauerampfer
ၿမန္မာအမည္။ ။ မသိပါ။ (ရွိဟန္မတူ)
အၿခားမ်ိဳးစိတ္ အမည္ေတြ။ ။ Acederilla, Acetosella, Acidula, chuka Palam, Chutrika, Cizana, Petite Oseille, Schapenzuring, Sheep sorrel

ဥေရာပသားေတြ Soup ထဲ ထည္႔ၿပဳတ္လို႔ၿဖစ္ေစ၊ အသုပ္လုပ္လို႔ ၿဖစ္ေစ စားေလ႔ရွိသည္ ဆိုပဲ။ ေဆးဖက္၀င္တာကေတာ့ ဆီးကို ရႊင္ေစတယ္ဆိုပဲ။ Amfaro ဆိုတာက ေရွးေခတ္ေဟာင္း ဂ်ာမန္စကားလံုးၿဖစ္ၿပီး ခ်ဥ္ေသာ လို႔ အဓိပၸါယ္ရပါတယ္တဲ႔။ Sauerampfer ဆိုတာကေတာ့ ႏွစ္ဆခ်ဥ္တဲ႔ အဓိပၸါယ္ကို ယူေလမလားမသိ။ Sauerampfersuppe စြပ္ၿပဳတ္ဟာ သူရုိ ႔ဘိုးဘြားေတြ ႏွစ္သက္စြာ စားေသာက္ ခဲ႔ၾကတဲ႔ ရုိးရာအစားအစာလို႔ဆိုပါတယ္။ French Cuisine ေတြမွာလည္း မပါမၿဖစ္ ထည္႔သံုးတယ္ ဆိုပါတယ္။ ၿမက္ခင္းလြင္ၿပင္ေတြ ၿခံတြင္းေတြမွာ အေလ႔က်ေပါက္ေလ႔ရွိသမို႔ ကေလးေတြ ေဆာ႔ကစားရင္း ခ်ဥ္တဲ႔အရသာကို ႏွစ္ၿခိဳက္စြာစားေလ႔ရွိတယ္တဲ႔။ နည္းနည္းစားၿခင္းဟာ ၿပႆနာ မရွိေပမယ္႔ စားတာ သိပ္မ်ားလာရင္ေတာ့ Cramps ႂကြက္တက္ေရာဂါ၊ ရုတ္တရက္ေလၿဖတ္သလိုမ်ိဳးေတြ ခံစားႏုိင္ေစပါတယ္တဲ႔။ သံဓါတ္ နဲ႔ ကယ္စီယံဓါတ္ နည္းတဲ႔ သူေတြဆိုရင္ ထိန္းထိန္းသိမ္းသိမ္း စားသင္႔တယ္လို႔လည္း အၾကံေပးထားတာေတြဖတ္ရတယ္။
ခ်ဥ္ေပါင္မွာလည္း သူ႔မူရင္းရုကၡေဗဒ နာမည္ေတြဘာေတြေတာ့ ရွိမွာပါ။တခ်ိဳ ႔အေနာက္ တိုင္းသား ေတြကလည္း ကၽြန္ေတာ္တို႔ ခ်က္စားေနတဲ႔ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကိုလည္း Burmese Sorrel လို႔ ေခၚသတဲ႔။ ခ်က္စားရင္လည္း တကယ္ကို ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္အရသာပါပဲ။


ခ်က္ၿပီး စားခါနီး ရုိက္ထားတဲ႔ပံုပါ။ အင္း ဒီပို႔စ္က ေနာက္ဆံုးပိုစ္႔လည္း ၿဖစ္သြားႏိုင္တယ္။ အဟဲ။ (ေက်းဇူးၿပဳ၍ ေဘာ္ဒါမ်ား ၁၅ မိနစ္တခါ ဖုန္းေခၚေပးၾကပါကုန္)

ကိုးကားခ်က္။ ။

1. ကိုယ္တိုင္ကြင္းဆင္းေလ႔လာခ်က္ (ဟီး ဟီး မေသေသးပါ)
2. http://www.2pflanzenfreunde.de/HP-Seiten/a-h/Bilder2/Wiesen%20Ampfer3a.htm
3. http://findarticles.com/p/articles/mi_m0FKA/is_6_68/ai_n16439949/
4. http://www.zauber-pflanzen.de/rumex.htm


25 comments:

လင္းၾကယ္ျဖဴ said...

ေကာင္းေတာ့ေကာင္မယ့္ပံုပဲ
စားၾကည့္ခ်င္လိုက္တာ..

ေက်ာပိုးအိတ္ said...

စားေကာင္းမယ့္ပံုဘဲေနာ္။

အေနာက္ႏိုင္ငံေရာက္ေနတဲ့ ျမန္မာေတြ ျမန္မာအစားအစာ ေတာ္ေတာ္သတိရမွာဘဲေနာ္။
း)

စားတာ ၁၅မိနစ္ေက်ာ္သြားပံုဘဲ။ အေျခေနေကာင္းတယ္ဟုတ္။ ဖုန္းမေခၚၾကည့္ေတာ့ဘူးေနာ္။
အဟဲ

ျမဴးေလးအိမ္ကေန ေျခရာခံလာပါတယ္ရွင္
ခင္တဲ့
ေက်ာပိုးအိတ္

Anonymous said...

အရြက္ကို မျမင္ဖူးဘူး၊
ျမိန္ရာဟင္းေကာင္းေပါ့။ စားပါ၊စားပါ။

Unknown said...

သနားတယ္ဗ်ာ..... တကယ္....
ဟဲဟဲ..... ဒီမွာေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္က ေပါမွေပါ....
ၿမန္မာၿပည္က မ်ိဳးေစ့ယူလာၿပီး
အိမ္မွာ စိုက္ထားလိုက္တယ္.... ေအးေရာ....
အိမ္နားက ေစ်းမွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေရာင္းတဲ့ အဘိုးႀကီး လင္မယားကိုေတာင္ မ်ိဳးလက္ေဆာင္ ေပးလိုက္တာ သူတို႔ေတာင္ စိုက္ၿပီး အၿဖဴေတြ၊ အမဲေတြကို ေႀကာ္နည္း ေၿပာၿပီး ေရာင္းစားေနတာ အေတာ္ ေအာင္ၿမင္လို႔ ကြ်န္ေတာ္သြားရင္ သူ႔ဆိုင္က အသီးအရြက္ ႀကိဳက္တာယူ Free..... :D :P

Unknown said...

အဲ.... ခ်ဥ္ေပါင္မ်ိဳး လိုခ်င္ရင္လဲေၿပာေနာ့္....

Mr.Pu said...

အိမ္မွာ Sauerampfer တခါစိုက္ထားဖူးတယ္.ျဖစ္တယ္..ခ်က္စားလို႔ရတယ္။ ခုေတာ႔ မစိုက္ျဖစ္ေတာ႔ဘူး။ တခါတေလ Supermarket ေတြမွာ အရြက္ေတြ ေျခၿပီးဆားနဲ႔နယ္ထားတဲ႔ readymade ပုလင္း႐ိွတယ္။ ခ်က္ရလြယ္တာေပါ႔။ ဆားကေတာ႔ ေတာ္ေတာ္မ်ားလို႔ ခ်ဥ္ေပါင္ပ်စ္ပ်စ္ ခ်က္ခ်င္ရင္ခက္တယ္။ ဒီပုလင္းမ်ဳိး အခု မေတြ႕တာ သံုးေလးႏွစ္ ႐ိွေနၿပီ။

သားၾကီး said...

က်ေနာ္လည္းမသိဘူးဗ် ဘယ္လိုေခၚလဲလို႔
ေတြ႔လည္းမေတြ႔ဖူးဘူး
ဒီမွာေတာ့ခ်ဥ္ေပါက္႐ြက္႐ွိတယ္ဗ်
နည္းနည္းေတာ့႐ွားတယ္

Shinlay said...

ေကာင္းလိုက္တာ.... ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း ေတာ့တခါတခါ
သတိရတယ္။ ဒီမွာ လုပ္မစားျဖစ္ဘူး။ Berlin က သူငယ္ခ်င္း က Sauerampfer ကေတာ္ေတာ္ တူတယ္လို ့ေျပာတယ္။ ရန္ကုန္က ခ်ဥ္ေပါင္ေစ့ယူလာၿပီး
စိုက္တာ မေအာင္ျမင္ဘူး။

khin oo may said...

နစ္သက္သြားၿပီ. လာလာဖတ္မယ္ေနာ္။

လၿပည္႔ရိပ္ said...

ေက်းဇူ အထးူပဲသူငယ္ခ်င္းေရ....ဒီမွာ သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္က Köln ကယူလာၿပီးကတည္းက ဒီအရြက္ကိုတန္းတန္းစြဲေနတာ။ နာမည္ပဲသိၿပီးေတာ့ ေစ်းမွာ ရွာမရၿဖစ္ေနတယ္။ ခုလိုအရြက္ကိုေသခ်ာၿပလိုက္မွပဲ သြားရင္းလာရင္းေဘးဘီဝဲယာကိုမ်က္စိကစားၾကည္႔ဦးမွ။ စကားမစပ္ ဒီမွာ ဂ်ာမန္ေတြမစားတဲ႔ အရြက္တခုရွိတယ္။ အဲဒီအရြက္ကလမ္းေဘးမွာပဲ ၿမက္ေတြနဲ႕ ေရာေပါက္တာ။ ေစ်းကြက္မွာလည္းမရွိဘူး။ တရဳတ္မွာ ၾကက္ဥနဲ႕ေရာေၾကာ္စားတာတဲ႔။ တရုတ္သူငယ္ခ်င္းတေယာက္ေၾကာ္ေကြ်းလို႔သိရတာ။ တို႔ဆီမွာ ၾကက္ဟင္းခါးရြက္တို႔၊ ေခြးေတာက္ရြက္တို႔ကိုၾကက္ဥနဲ႔ေၾကာ္စားသလိုအရသာရတယ္။ ငါလည္းစားတုန္းက ခပ္လန္႔လန္႔ရယ္။ ဒါေပမဲ႔ အရသာရွိတယ္။ အဲဒါလိုခ်င္ရင္ဘာပိုက္ဆံမွမလိုဘူး ၊ လမ္းသြားရင္းခူးလိုက္ရံုပဲ။

ဒါနဲ႔ ...... မင္းခ်ဥ္ေပါင္ေလွ်ာ ေလ်ွာသြားၿပီလား ။ လူ႔ၿပည္မွာရွိပါေသးရဲ႔ေႏွာ္။ :)

nyimuyar said...

ရွာေဖြေလ ေတြ ႔ရွိေလ ေပါ့ဗ်ာ

ဂ်ာမုန္းဒန္ said...

ဗ်ိဳ႔ဆရာၾကီးဦးမင္းညိဳရွင္႔။
ေကာင္းေကာင္းမြန္မြန္အေကာင္အထည္ေဖာ္ျပတာေက်းဇူးပါ။ တကယ္႔ကိုေလးစားပါတယ္။ နာမည္ေပါင္းမ်ားစြာသိရလိုေလ။
တကယ္ေတာ႔ ဒီအရြက္ကိုအရင္ျမည္းၾကည္႔တာက ဂ်ာမုန္းဒန္ပါ။ ေၾကာက္ေၾကာက္နဲ႔ေပါ႔။ တျခားအရြက္ေတြ၀ါးမိလို႔ အဲဒီညမွာေခါင္းေတာ႔နည္းနည္းမူးေနသလုိပဲ။ ဂမ္႔ရင္ေတာ အမရင္ေပါ.။
အခုေတာ႔စိတ္ခ်သြားျပီေနာ္။

မင္းညိဳ said...

အစ္မ ဂ်ာေရ...
ႏုိဘယ္ဆုရရင္ေတာ့ အစ္မကို ေပးမယ္ အဟီး...။ ကၽြန္ေတာ္လည္း ေနာက္ေန႔..ေၾကာက္ေၾကာက္နဲ႔ ခူးခ်က္ၿပီး မစားရဲေသးတာနဲ႔ ဂူဂဲလ္ မွာေသခ်ာေအာင္ထပ္ရွာတာ ေတြ႔သမွ် က်န္တဲ႔လူေတြအတြက္ဆိုၿပီးမွ်လိုက္တာ..။ အဟဲ..ခုထိေတာ့ မေသေသးဘူး..။

Thet Oo said...

က်ေနာ္တို႔ေတာ့ ဥေရာပခ်ဥ္ေပါင္ဆိုၿပီး အုပ္ေနတာ အေတာ္ၾကာေပါ့။

MrDBA said...

ဥေရာပမွာ ဗမာေတြ သြားေနရတာ တကယ္ကို ဗမာအစားအေသာက္ ခက္မွာဘဲေနာ္။ ကိုယ္ခ်င္းစာပါတယ္ဗ်ာ။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ စင္ကာပူမွာေတာ့ ေတာ္ေတာ္စံုစံုလင္လင္ရေနလို႔ေတာ္ေသးပါရဲ႕။ အဲဒါ အကြက္ဘဲဗ်။ ဗမာဆိုင္ဖြင့္ ဗမာပစၥည္းေတြေရာင္း ေဟးေဟး။

Unknown said...

အေမကို အခ်ဥ္ရြက္ ႐ွာတဲ့ ဇာတ္လမ္း ဖတ္ၿပေတာ့ ႏွစ္ႏွစ္ ၿခိဳက္ၿခိဳက္ရီၿပီး သေဘာက် ေနေလရဲ႕ဗ်။ အမကို ခ်ီးက်ဴးေနေလရဲ႕ ဘုမသိဘမသိ စားရဲလို႔တဲ့......:D

ေမသစၥာေမာင္ said...

အိမ္နားကေစ်း မေလး(Malay)ဆိုင္မွာေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ေရာင္းတယ္။ အဲဒီ မေလးအမ်ိဳးသမီးက သူ႔ဆီမွာ ခ်ဥ္ေပါင္လာ၀ယ္ၾကတာ ျမန္မာေတြႀကီးပဲလို႔ေျပာတယ္။

စင္ကာပူမွာေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္္ရွားေပမယ့္
၀ယ္လို႔ရေသးေတာ့ ေတာ္ေသးတာေပါ့ေနာ္ းP

Unknown said...

Ko Min Nyo,
A biological name(scientific name) for garden sorrel(common sorrel) is incorrect. It must be Rumex acetosa. Acetosa means vinegar and it derives from acetosus(Latin word). Rumex acetosella is another species of sorrel and you could compare them from google wiki.

မင္းညိဳ said...

Thank you, ko sai.
You are right.

Anonymous said...

hey


just registered and put on my todo list


hopefully this is just what im looking for, looks like i have a lot to read.

Anonymous said...

Hi Folks!

I wanted to share with you a great site I just came across teaching [url=http://www.kravmagabootcamp.com][b]Krav Maga[/b][/url] Online If you guys have seen the Discovery Channel TV Show called Fight Quest you would have seen their chief instructor Ran Nakash there featured on their [url=http://www.kravmagabootcamp.com][b]Krav Maga[/b][/url] episode. Anyways, let me know what you think. Is training via the internet something you would do?


cheers

Ken

Anonymous said...

Curtsy out 1

Get started making magic silvery jewelry aside information how to wire wrap pretty wire. Wire wrapping techniques ordain furnish lessons in to you how to insist upon your own chains, remodel a unequalled loop (a unquestionably handy sop = 'principle operating forward' exchange recompense all jewelry designers), make your own jewelry findings, and do distinctive more jewelry crafting techniques.



Conclude from more: How to Gross Started Making [url=http://www.toboer.com/]Sterling Silver Jewelry[/url]|[url=http://www.toboer.com/]cubic zirconia jewelry[/url] [url=http://www.toboer.com/]Rhinestone jewelry[/url]

Anonymous said...

prinianix

[url=http://healthplusrx.com/sinusitis]sinusitis[/url] Humsookstox

Anonymous said...

Seotons - Entreprise de Creation site internet

Anonymous said...

I am here to assist get your web site off to an incredible commence. Do not be 1 of those that wished they'd completed it better the very first time, then consider on the job, and cost, of starting above. Your web site reflects that which you as well as your business or hobby are all about.

I am capable to offer low-cost, user-friendly, customized created web sites to get a vast assortment of firms, organizations and groups.Additionally, it should not price a lot of money to obtain you began. I will support manual you by means of the process and even alert you when i think you may be acquiring in above your head, or past your budget.

Listed below are some hight top quality solutions for a resonable price:

Front-End Development
Custom web site design
Affordable web site design
E-Commerce website design
Corporate Website Design
Innovative website design
Static Web Design
Website maintenance
Web site re-designs
SEO Services
Logo Design

Please look around the site for further information about the [url=http://www.adrianbotea.com]web designer[/url] services that I am able to offer and to see examples of websites that I have designed

--------------------------------

[url=http://www.adrianbotea.com/seo-services][img]http://www.adrianbotea.com/seo-moz.png[/img][/url]